Verhuurders zien het massaal niet meer zitten en zetten hun huis te koop

Steeds meer verhuurders verkopen hun panden. Daardoor pieken prijzen van huurwoningen in de vrije sector, terwijl prijzen voor koopwoningen niet dalen. Eind 2023 moesten mensen die in een huurhuis trokken, voor het eerst gemiddeld meer dan 18 euro per vierkante meter per maand betalen.

 

 Dat meldt woningplatform Pararius. Het gaat dan om huurwoningen in de vrije sector. Het aanbod van huurhuizen loopt in zowel de vrije als de sociale sector terug, omdat verhuurders er om uiteenlopende redenen de brui aan geven.

"Eind 2023 was 8 procent van alle koopwoningen een voormalig huurhuis", meldt Pararius. Een kwartaal eerder was dat 7 procent, dus het aandeel loopt op. Die trend is eind 2022 al ingezet en zet almaar verder door, ziet het platform.

 

Minder aanbod, dus hogere prijzen

Prijzen voor zowel koophuizen als huurhuizen in de vrije sector komen tot stand aan de hand van vraag en aanbod. Het aantal huurwoningen dat wordt verkocht, stijgt. Daardoor neemt het aanbod in de huurmarkt af, wat de prijzen opdrijft. Die huizen komen er weliswaar bij op de koopmarkt, maar dat blijkt een druppel op een gloeiende plaat; de koopmarkt is veel groter dan de particuliere verhuur.

Omdat de prijzen voor koopwoningen ook blijven stijgen, vallen starters op die markt veelal buiten de boot. En omdat de prijzen voor huurwoningen nu ook sterk stijgen, dreigen zij ook op de huurmarkt achter het net te vissen. Een jaar geleden lag de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand nog onder de 17 euro. 

Overigens hebben die starters het op de huizenmarkt nog steeds lastig, meldde makelaarsvereniging NVM vorige week. Het aanbod is beperkt, de prijzen lopen op en door de hogere rente kunnen ze minder hypotheek krijgen. 

 

Verhuur staat onder druk door kabinetsbeleid

Het kabinet heeft het beleid om verhuur deels te ontmoedigen. Zo kunnen gemeenten een verhuurverbod invoeren en moeten verhuurders meer belasting betalen. Hierdoor besluiten steeds meer eigenaren om hun woning niet langer te verhuren, maar om deze te koop te zetten.

Volgens demissionair minister van Wonen Hugo de Jonge zijn verhuurders die ermee stoppen, niet per definitie een probleem. Zo ziet hij bijvoorbeeld het besluit van een Zweedse woningverhuurder om duizenden Nederlandse huizen te verkopen als een "correctie van de scheefgroei".

Verhuurders troefden andere kopers in het verleden vaak af doordat ze diepere zakken hebben. Dat maakte het onder meer voor starters moeilijk om een woning te krijgen.